reklama2

reklama2

понедељак, 20. јул 2020.

DA LI ĆE VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA U SRBIJI BITI OBAVEZNA: Stigao odgovor koji sve zanima


Ono što zanima sve građane jeste da li će ta vakcina biti obavezna za sve, ali i koje grupacije stanovništva će prve primiti dozu vakcine.
– Ceo svet je u borbi da dođe u što boljoj poziciji doa dođe do vakcine. Najbitnija je bezbednost i efikasnost vakcine. Struka je ta koja određuje da li će ta vakcina biti obavezna ili ne. Ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da vakcina može biti preporučena za ljude koji su visokorizični. Na zdravstene radnike i hronične bolesnike mislim. Ono što je bitno, da će se država truditi da obezbedi dovoljne količine i da bude odstupna svakome – rekao je Lončar i dodao:
– Postoji institut za javno zdravlje “Batut” koji sabira sva mišljenja i na osnovu zahteva i mišljenja lekara – rekao je ministar i dodao da će jedino “Batut” moći da donese odluku o vakcinaciji. Na osnovu zahteva i mišljenja sa Batuta ćemo postupati, jedini mogu da donesu odluku i oni prave raspored vakcinacije. Sve je regulisano zahtevom i propisanim uslovima. Mi ćemo ispoštovati sve što je propisano zakonom i građanima ćemo da obezbedimo tu vakcinu što je pre moguće – istakao je ministar.
Ministar Zlatibor Lončar naglasio je da još uvek nema registrovane vakcine koja je prošla sve testove.
Podsetimo, u Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano novih 359 slučaja novoobolelih od korona virusa, dok je, nažalost, preminulo 10 osoba.
Na respiratorima je trenutno 190 pacijenata. Broj testiranih osoba na korona virus u poslednja 24 časa je 8.349.
Od početka epidemije, testirano je ukupno 558.440 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
Izvor: beogradskiportal.rs

Нема коментара:

Постави коментар